Esperant els robots

El futur del treball a la Comunitat Valenciana

Durant els darrers anys la Comunitat Valenciana ha experimentat tota una sèrie de transformacions econòmiques estructurals que han modificat substancialment les condicions del mercat de treball i les possibilitats de recerca d’ocupació. Entre d’altres, la globalització i l’extensió de les noves tecnologies, han generat noves oportunitats, però al mateix temps també, prenent la crisi econòmica com a punt d’inflexió, s’ha amplificat la precarietat laboral i la recuperació econòmica no ha anat acompanyada d’una recuperació suficient de l’ocupació.

La situació actual del mercat de treball valencià, on persisteixen dificultats importants, no es pot atribuir exclusivament a qüestions de caràcter contractual o institucional. Cal posar les llums llargues i abordar una anàlisi en profunditat que ens permeta identificar quins són els principals reptes i oportunitats, tenint en compte nous elements importants com l’automatització, la sostenibilitat ambiental, la perspectiva de gènere i la inclusió social.

És per això, que el Servei Valencià d’Ocupació, s’ha proposat liderar l’obertura d’un debat públic que contribuïsca a construir una nova narrativa del treball, centrada en les persones i en el seu benestar, i que abrace els canvis per millorar la qualitat de vida de les valencianes i valencians.
 

Lloc: Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MUVIM)
Dies: 12 i 13 de juny del 2018

Programació

Dimarts 12 de juny

 

18:00h Obertura i Presentació de la Jornada

Mònica Oltra Jarque, Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Enric Nomdedéu i Biosca, Secretari Autonòmic d’Ocupació i Director General del Servei Valencià d’Ocupació.

 

18:15h Projecció del vídeo “Podré”

Primer premi del certamen ‘Imagina el treball en 2030’ de l’Institut Future for Work i posterior xarrada amb els participants i realitzadors del vídeo junt amb orientadors del Centre Servef de Silla moderat per Pedro Valero, director del Centre Servef d’Ocupació de Silla.

 

18:45h Automatització, Renda de Ciutadania i Crisi del Treball

Will Stronge, Co-Director del think-tank “Autonomy Institute” (Regne Unit), Investigador a la Universitat de Brighton i Professor Associat de la Universitat de Chichester. Jordi Serrano, Especialista en Sistemes d’Informació i Desenvolupament de Persones, Co-Director del “Future for Work Institute” (Barcelona).

Modera: Gemma Martínez, Redactora Cap d’Economia del diari “Levante-EMV”.

Dimecres 13 de juny

 

10:00h El Mercat de Treball a la Comunitat Valenciana: Reptes i Oportunitats

Ana García, Secretaria d’Ocupació i Formació de Comissions Obreres. Pilar Mora, Secretaria de Formació, Ocupació i Igualtat de la UGT, Arturo Cerveró, Responsable de l’Àrea de Relacions Laborals de la CEV.

Modera: Eva Hernández, Directora General de Planificació i Serveis del Servei Valencià d’Ocupació.

 

– 11:00h Descans: Coffee Break –

 

11:30h Noves Oportunitats d’Ocupació: Economia Verda, Economia Blava i Sectors Culturals i Creatius

Eduardo Amer (Institut IMEDES), Fernando de Rojas (Clúster Mediterrània) i Pau Rausell (Econcult, Universitat de València).

Modera: Rocío Briones, Directora General d’Ocupació i Formació del Servei Valencià d’Ocupació.

 

12:30h Repensar el Treball: Sostenibilitat Ambiental i Canvi Climàtic

Andreu Escrivà, Ambientòleg i Divulgador Científic, Autor de “Encara No És Tard” (Ed. Bromera, 2017), Tècnic de Projectes Ambientals de la Fundació Observatori del Canvi Climàtic. Vicent Cucarella, Investigador del Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), Síndic Major de Comptes de la Comunitat Valenciana, Autor de “Economia per a Un Futur Sostenible” (Ed. Bromera, 2016). Blanca Pedrola, Arquitecta i Enginyera a “Bipolaire Arquitectos”, Especialitzada en Sostenibilitat Urbana.

Modera: Íngrid Lafita, Periodista del “Diari La Veu”.

 

– 14:00h Descans –

 

16:00h Repensar el Treball: Economia Feminista i Escletxa de Gènere

Carmen Castro, Doctora en Economia, Investigadora Especialitzada en Polítiques Europees de Gènere. Amparo Garrigues, Presidenta del Consell Tripartit per al Desenvolupament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana, Professora de Dret del Treball a la Universitat Jaume I de Castelló.

Modera: Inés Herrero, Redactora d’Economia del diari “Las Provincias”.

 

17:00h Repensar el Treball: Territori, Ciutats i Ocupació

Ramon Marrades, Economista Urbà i Director Estratègic de La Marina de València. Jorge Hermosilla, Vicerector de Projecció Territorial de la Universitat de València. Tania Baños, Alcaldessa de la Vall d’Uixó i presidenta del Pacte per l’Ocupació de la Plana Baixa.

Modera: Joan Sanchis, Assessor de la Conselleria d’Economia Sostenible i Professor Associat de la Universitat de València.

 

– 18:00h Descans: Coffee Break –

 

18:30h Emprenedoria i Economia Col·laborativa: Oportunitat o Amenaça?

Jorge Moruno, Sociòleg i Escriptor, Autor de “La Fábrica del Emprendedor” i “No Tengo Tiempo”, (Ed. Akal, 2015, 2018). Adrián Todolí (Professor a la Universitat de València i Doctor en Dret, Autor de “El Trabajo en la Era de la Economia Colaborativa” (Ed. Tirant Lo Blanch, 2017).

Modera: Xavier Moret, Cap d’Economia de “Valencia Plaza”.

 

20:00h   Cloenda

Rafael Climent, Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Inscriu-te gratuïtament a la jornada emplenant el següent formulari. Rebràs un certificat d’assistència personalitzat en finalitzar la mateixa.

 

Inscriu-te